ГРЧКАТА ФИРМА ППЦ ЌЕ ЈА ГРАДИ ХИДРОЦЕНТРАЛАТА ЧЕБРЕН, ЌЕ ЧИНИ ЕДНА МИЛИЈАРДА ЕВРА

ГРЧКАТА ФИРМА ППЦ ЌЕ ЈА ГРАДИ ХИДРОЦЕНТРАЛАТА ЧЕБРЕН, ЌЕ ЧИНИ ЕДНА МИЛИЈАРДА ЕВРА

Грчката фирма ППЦ – Архиродон ја доби концесијата за користење на водата на Црна Река во Северна Македонија за производство на струја со изградба на хидроелектрични централи, соопшти владината прес-служба, по одржувањето на 185-та седница. Оттаму велат дека е донесена одлука со која се предвидува реализација на најважниот енергетски проект во државата- хидроцентралата Чебрен. Ова…

Димитриос Пасхос е нов Главен извршен директор на ОКТА, Вук Радовиќ назначен за нов Претседател на Одборот на директори на ОКТА

Димитриос Пасхос е нов Главен извршен директор на ОКТА, Вук Радовиќ назначен за нов Претседател на Одборот на директори на ОКТА

Скопје, 21.07.2023 – Одборот на директори на ОКТА АД – Скопје донесе одлука со која го назначи Димитриос Пасхос за нов вршител на должност Извршен член на Одборот на директори и Главен извршен директор на компанијата. Истовремено, досегашниот Главен извршен директор на ОКТА, Вук Радовиќ ја презема функцијата Претседател на Одборот на директори на компанијата. Дополнително, воведена е нова позиција – Заменик Претседател…

ДУШАН МИТРЕВ СТАНА НОВ ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА „ПИВАРА СКОПЈЕ“

ДУШАН МИТРЕВ СТАНА НОВ ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА „ПИВАРА СКОПЈЕ“

Од 1 јуни 2023 година нов генерален директор на Пивара Скопје е Душан Митрев. Тој на оваа позиција доаѓа по Горан Сладиќ кој продолжува да раководи со деловните операции на Coca-Cola HBC во Нигерија. Новиот генерален директор на Пивара Скопје, Душан Митрев одлично ја познава Пивара Скопје, нејзиниот развој, вработените, бредновите и нивната позицијата на…

Со донација од ОКТА, корисниците од Здружението „За тебе“ ќе се стекнат со возачки дозволи

Со донација од ОКТА, корисниците од Здружението „За тебе“ ќе се стекнат со возачки дозволи

Скопје, 12.01.2023  – Десет корисници, членови на Здружението „За тебе“ („4U“) ќе се стекнат со возачка дозвола преку донација од ОКТА АД – Скопје, со што ќе ги унапредат своите професионални вештини и ќе ги зголемат своите можности за вработување. Младите кои ќе ги користат средствата обезбедени од компанијата за оваа намена се полнолетни лица,…

Благодарница за ЕДС за поддршка на проектот „Замисли желба“

Благодарница за ЕДС за поддршка на проектот „Замисли желба“

Енерџи Деливери Солушнс (ЕДС), како општествено одговорна компанија, годинава беше дел од поддржувачите на хуманитарниот проект „Замисли желба“ која што ја организираше Националната галерија. Компанијата преку овој проект реализираше и донација за Фондацијата „Марко Божиновски“ со цел подобрување на условите за развој на спортот и спортските активности меѓу младите. Благодарницата од Националната галерија во име…

Шеста година по ред, ОКТА додели стипендии за постдипломци на УКИМ

Шеста година по ред, ОКТА додели стипендии за постдипломци на УКИМ

Компанијата ОКТА ќе обезбеди стипендии за петмина студенти од втор циклус студии на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ (УКИМ) во Скопје, шеста година по ред. Стипендиите ќе бидат доделени на постдипломци од петте факултети кои што имаат наставни програми сродни со дејноста на ОКТА и тоа: Факултет за електротехника и информациски технологии – Скопје; Факултет…

Стопанска банка АД – Скопје одбележа почеток на градба на нова управна зграда, прва во својата богата историја

Стопанска банка АД – Скопје одбележа почеток на градба на нова управна зграда, прва во својата богата историја

Денес на свечена церемонија Стопанска банка АД – Скопје го одбележа започнувањето на градежните работи за изградба на нова управна зграда. Како дел од урбаната средина во срцето на градот, новиот современ објект ќе обезбеди врвни услови за работа за вработените на Банката и за нејзините бројни клиенти. Стопанска банка АД – Скопје, како дел…

Black Friday понуда од ЕДС: Шест месеци попуст на трошокот за потрошена електрична енергија!

Black Friday понуда од ЕДС: Шест месеци попуст на трошокот за потрошена електрична енергија!

Energy Delivery Solutions (ЕДС АД), компанија која што важи за лидер во областа на трговија со електрична енергија на македонскиот пазар, по повод Black Friday подготви ограничена понуда за своите клиенти, со година, ќе обезбедат заштеда на сметките за потрошена електрична енергија токму во најкритичните месеци од годината. „По повод Black Friday, но пред сѐ…

Северна Македонија и Грција ќе се поврзат со гасовод

Северна Македонија и Грција ќе се поврзат со гасовод

Договор меѓу владите на Северна Македонија и Грција за изградба на интерконекторот за природен гас беше потпишан од страна на министерот за економија на земјава Крешник Бектеши и грчкиот министер за животна средина и енергија, Костас Скрекас денеска во Атина. Станува збор за проект вреден околу 100 милиони евра, од кои 54 милиони евра се…

Делфи Форумот во Скопје- Среда 23 јуни 2021 година

Делфи Форумот во Скопје- Среда 23 јуни 2021 година

– Економскиот Форум од Делфи, во соработка со Грчка Бизнис Асоцијација од Северна Македонија, во среда, на 23 јуни 2021 година, во хотелот Александар Палас во Скопје го организира Првиот економски Форум во Скопје на тема „Поставувајќи ги темелите за стабилност и просперитет во Северна Македонија“. Целта на Економскиот форум во Скопје е да прерасне…